Grönsaksbrist? Dags att tänka om.

De senaste dagarna har jag hört och läst en hel del om den grönsaksbrist som sverige lider av just nu. Själv sitter jag mest här och skakar på huvudet och tänker att det verkligen är dags att tänka om…

Det som gör mig riktigt ledsen är att höra att restauranger sparkar personal för att de inte har råd att ha sina anställda kvar på grund av grönsakspriset. Sverige, Tyskland (där jag bor nu) och många andra länder är i hög grad beroende av import för vissa varor under en stor del av året, så det märks här också. Men det här är en delvis påhittad kris, för någon riktig grönsaksbrist handlar det inte om i det här fallet.

Personligen är rätt förskonad då jag mestadels köper grönsaker från en närbelägen gård. Jag väljer först och främst att köpa det som är regionalt producerat och väljer bort det som måste importeras. Jag anpassar det jag äter till årstiden så gott det går och konstaterar att det ju finns så mycket gott att äta som är möjligt att lagra eller till och med att odla när det är kallt. Nej, här nere blir det sällan -25 och ett tjockt snötäcke, så det är inte 100% jämförbart, det är jag helt medveten om. Men det finns mycket man kan göra med enkla medel även om man bor på såna platser.

Välj lagringsbara grönsaker

Istället för att restauranger sparkar sina medarbetare eller skyhöjer sina priser kanske de skulle kunna tänka om kring sin meny? Måste det vara isbergssallad, tomat och paprika på tallriken? Varför inte en kålsallad, asiatiska salladssorter eller klynnen (vårsallat/feldsalat) som växer även när det är frost ute? Dessa är alternativ som nog få skulle klaga på om de serverades fint upplagda istället för standardutbudet.

Lite andra förslag på saker man kan välja och som är lättare att få tag i närodlat är groddar, krasse, inomhusodlad eller torkad svamp, morötter, potatis, torkade bönor och linser, kålrot, rovor, rödbetor, purjolök, lök, vitlök, jordärtskocka, svartrot… Det här är bara några exempel på ingredienser som det går att göra en enorm mängd olika rätter av. Denna grönsaksbrist är något som är påhittat av människor som har svårt att tänka på nya sätt. Lösningarna finns där bara man tittar bortom de hysteriska löpsedlarna.

Här om dagen såg jag ett reportage på TV där en tysk kanal hade bjudit in en kvinna som arbetar som ekolog och upplyser om livsmedel. Hon tog med matprover lagade av lokalproducerade råvaror och serverade till kunder i en mataffär. Reaktionen i de flesta fall var att de som fick provsmaka tyckte det var jättegott, blev inspirerade och köpte med sig andra råvaror hem än de annars skulle ha handlat. Ett blad med lite recept och tips fick de också med sig. Det var verkligen ett bra exempel på hur enkelt det kan vara att övertyga människor om att prova något annat genom att visa möjligheterna.

Uppmärksammar en större problematik

Det som den så kallade grönsaksbristen uppmärksammar är dock viktigt. När sånt här händer blir det otroligt tydligt hur beroende Sverige och andra länder har blivit av importerade matvaror. Skulle problemen bli mer långdragna är det fler produkter än isbergssallad och paprika som kommer att påverkas. Vad skulle hända om det av någon anledning blev transportstopp? Risken är att de existerande lagren av mat skulle ta slut väldigt snabbt.

Just där är det som något måste göras. Det måste till en omställning där varje land gör sitt yttersta för att skapa en grundtrygghet där man är mindre beroende av andra för att få mat på bordet. Ingen lätt uppgift, men förhoppningsvis inser fler och fler att det börja bli dags att ändra på det system som vi lever i idag, både ur matsäkerhets- och miljöperspektiv.

1 kommentar

  1. Veronica

    Continuation magazine postade just en jättebra artikel + infographic med exempel på grönsaker som är i säsong just nu i Sverige så den är ett hett tips om ni vill ha fler exempel än de jag nämner ovan: http://continuationmagazine.se/blog/2017/02/11/gronsaker-att-frossa-i-under-februari/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial