Det har varit rätt tyst här i bloggen de senaste månaderna då jag har varit ute på kurser och även haft fullt upp med skrivandet på min andra sajt. Jag ska försöka ge den här bloggen lite mer tid och energi också.

Permakultur i alperna

Den här sommaren har jag deltagit i ett fyradagars seminarium på Krameterhof i juli – introduktion till Holzer-permakultur. Jag kommer att skriva mer om det senare men kort sammanfattat lärde jag mig otroligt mycket där och framför allt saker som är tänkvärda när man arbetar med permakultur i ett kallare kilmat. Det var väldigt kul att äntligen få se platsen som jag har läst en hel del om och sett videor från.

Det är en helt annan sak att väl sätta fötterna där, se i praktiken hur de olika elementen hänger samman och framför allt att direkt kunna ställa frågor direkt till Josef, Irmgard och de andra som lever och verkar på gården. Jag lärde även känna andra spännande människor som engagerar sig i Permakultur, främst i Österrike och Tyskland men även i Kanada. Jag har skrivit några artiklar på engelska om kursen som hittas här, men jag planerar att översätta en del av materialet senare.

Dammbygge i Heidelberg

Senare samma månad tog jag en kurs i naturligt dammbygge hos GreenLounge i Heidelberg med Harald Wedig som lärare (en av Tysklands mest erfarna permakulturlärare som bland annat handleder i det tyska permakulturinstitutet). Det här var en tvådagarskurs där vi utformade en naturlig damm med hjälp av händer, fötter och bentonit-pulver för att få en tät botten. Läs gärna mer om hur vi gjorde i min artikel på engelska.

Vi lärde oss även hur man bäst säkrar en damm när man bygger den på sluttande mark och gick igenom växter som kan användas för att rena vattnet. Det var verkligen en kurs som gav mersmak så när jag har tillgång till en bit mark igen kommer det att vara ett projekt som jag definitivt vill väva in i min design.

Just nu är det dock vinter på ingång och jag kommer att spendera en månad i Sverige där jag kommer att spendera några veckor hos en väninna som bor i en stuga ute i skogen. El finns, men rinnande vatten får vi klara oss utan. Helt OK för mig och det kommer att bli härligt med mer direktkontakt med naturen och tid för att studera i lugn och ro. Jag har äntligen kostat på mig Bill Mollisons Permaculture – A Designer’s Manual och kommer att ha tid att läsa mer i den då.

Svensk bok om permakultur

Ni har väl inte missat att det snart kommer en bok om permakultur på svenska? Den skrivs av familjen Arvidsson på Borrabo och de håller just nu på med slutspurten av sin Kickstarter-kampanj för att självpublicera boken. När det här skrivs har de kommit en bra bit över målet redan, men passa på du också för att förhandsbeställa ett ex. (Jag får hämta upp mitt när jag är i Sverige nästa gång.)