Just nu håller jag på och planerar de steg jag tänker ta under 2017 för att komma vidare på min Permakultur-resa. Jag känner att det börjar bli dags att samla mer praktisk erfarenhet från fler permakulturprojekt och tänkte därför ge mig ut och volontärarbeta några veckor åt gången utspritt över året. Tanken är också att lära känna fler som är intresserade av Permakultur i Tyskland och Sverige för att bygga upp ett bättre nätverk – fler att dela visioner och praktik med. 🙂

Volontärplaner för året

En utmaning i mitt fall är att jag arbetar som frilansande copywriter och därför bara kan arbeta kortare perioder eller på platser där jag kan fortsätta med mitt jobb för att behålla min inkomst, men jag hoppas på att hitta gårdar som är öppna för att jag bara kan hjälpa till ett visst antal timmar per dag (självklart mot att jag då betalar för min mat eller uppehället om de normalt sett kräver mer jobb).

Framför allt tänkte jag fokusera på gårdar i Tyskland, Sverige och kanske Österrike, men även där lämnar jag fältet öppet om det dyker upp andra intressanta möjligheter. Just nu håller jag på att leta runt efter gårdar och projekt som verkar spännande och ska börja kontakta folk här under helgen. Om du vet något ställe som jag inte får missa eller om du själv tar emot volontärer får du jättegärna höra av dig till mig!

Planen är att försöka volontärarbeta relativt nära hemmaplan (sydvästra Tyskland) till att börja med. I mitten av maj planerar jag att åka upp mot Sverige och spendera några veckor där. Jag kommer att köra upp i min mini-campingbil så att jag fritt kan ta mig dit jag vill. Jag ska se efter om det kanske finns någon som vill samåka upp med mig för att minimera resans miljöpåverkan. Dessutom är det klart roligare än att köra en så lång sträcka helt själv.

Resten av året lämnar jag öppet för nu och kollar upp bit för bit vad som kan passa.

Kurser för att lära mig mer

Jag vill gärna delta i någon kurs om skogsträdgårdar under året då det är något som jag gärna skulle vilja lära mig mer om. Min erfarenhet hittills har mest varit inom grönsaksodling. Visserligen har jag fokuserat på täckodling och försökt blanda upp mycket med perenner, buskar och fruktträd, men jag vill lära mig mer om planering, succession och om alla de spännande fleråriga grönsaker som faktiskt finns att tillgå.

En ytterligare plan som jag hoppas på att kunna förverkliga är att ge någon form av workshop hos en väninna i Portugal. Hon har köpt en bit mark full av fruktträd, vin med mera och vill komma igång mer med Permakultur där nere. Det blir nog aktuellt lite senare på sommaren eller i början av hösten i så fall.

Man lär sig så otroligt mycket av att lära ut saker, så det känns viktigt för mig att komma igång med det igen. Att lära ut kräver att du reflekterar över dina egna kunskaper och varför du gör saker på ett visst sätt. Det gör det möjligt att ge vettiga svar på frågor som dyker upp från elever eller andra man samarbetar med.

Sen blir det förstås till att plöja mer litteratur. Jag har bland annat Gaia’s Garden av Toby Hemenway och en del av Mollisons Permaculture – A designer’s manual på min läslista för året. Permaculture Teaching Matters (gratis e-bok!) av Rosemary Morrow tänkte jag också börja kika lite i.

Dags att börja designa åt andra

En sak som jag har dragit mig lite för har varit att skapa permakulturdesigner åt andra. Jag har inte kännt mig självsäker nog att börja göra detta, men det enda sättet att bli bättre är ju helt enkelt att börja. Så jag har satt upp som mål att göra ett par mindre designuppdrag åt familj och vänner. Jag tror att det blir en bra utmaning att starta med små projekt såsom en terrassträdgård och ett par bakgårdar. Det är inte nödvändigtvis enklare att designa på en liten yta. Snarare måste man tänka till extra noga kring var saker och ting placeras. Men det blir åtminstone lite mer överskådligt och förhoppningsvis möjligt att snabbt se resultat.

Det är också viktigt att komma ihåg att anpassa designen till personerna som bor där. Det är lätt att spinna loss och tänka att alla vill ha en intensiv grönsaksträdgård på sin bakgård, när de kanske inte alls har tid eller intresse för att sköta om en sådan. För de projekt jag har i åtanke kommer det alltså vara viktigt att dokumentera förutsättningarna noga så att det går att förstå varför jag har designat på det sätt jag har valt att göra.

Som en del av den övergripande planen att bli bättre på design har jag även tagit mig för att bli bättre på att rita. Visst finns det datorbaserade verktyg, men jag vill även kunna skissa upp något relativt snabbt direkt på papper när jag befinner mig på en ny plats för att kunna dokumentera eller skapa utkast. Det är även ett väldigt värdefullt verktyg när man lär ut Permakultur till andra.

Det låter som mer än nog planer för ett år och jag ser med spänning fram emot allt jag kommer att få uppleva.